VANLIGA FRÅGOR

Vad gör en målerikonservator?

En Målerikonservator är en slags doktor för tavlor och bemålade objekt – allt som har en bemålad yta. Målerikonservatorn ska vara utbildad inom konst och kemi för att kunna ta hand om färgskiktet på objektet på bästa möjliga sätt.  Varje tavla eller objekt är unikt i sin sjukdomshistoria och behöver därför olika vård.

När behöver jag uppsöka en konservator?

Man brukar säga att en tavla behöver ses över av en konservator ungefär vart 40e år om inget oförutsett händer. Det betyder att om du har en tavla hemma som inte fått vård sedan 70-80 tal så bör den ses över av en konservator nu.

Ibland händer oförutsedda saker med en tavla som gör att den behöver vård. Det kan vara en smäll eller ett slag som skapar buktning i duken eller i värsta fall en reva. Fernissan kan gulna så att färgerna förändras. Färgen kan släppa och börja flaga.

Vad kan jag själv göra i förebyggande syfte?

En tavla behöver en bra miljö för att må bra. Vissa saker är ganska lätta att göra för att skapa ett bra klimat för tavlan.

En tavla bör aldrig hänga i direkt solljus eftersom solens UV-strålar bryter ned både fernissa och färgskikt. Undvik gärna tobaksrök inomhus då nikotinet missfärgar både fernissa och färgskikt.

Undvik att hänga en tavla dikt an mot väggen då det gärna skapar ett sk. mikroklimat vilket kan leda till mögeltillväxt och annat. Låt istället tavlan luta lite ut från väggen så att luften kan cirkulera även bakom tavlan.

Om du ska damma av en tavla – använd försiktigt en dammvippa. Använd aldrig en fuktig trasa då du rengör ett bemålat objekt.

Är olyckan framme och någonting händer tavlan, ta den till en utbildad konservator.